Άνευ προηγουμένου σφυροκόπημα της Γάζας από αέρα, ξηρά και θάλασσα

Η νέα φάση του πολέμου με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή – Χωρίς τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ ο θύλακας – Πλήρες διπλωματικό αδιέξοδο ως προς την ανθρωπιστική βοήθεια στη φλεγόμενη περιοχή

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το βράδυ πως βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα σε μέλη του στρατιωτικού του βραχίονα και μονάδες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που έγινε στόχος άνευ προηγουμένου ισραηλινών βομβαρδισμών από την 7η Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

«Αντιμετωπίζουμε ισραηλινές χερσαίες εισβολές στην Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και στην Αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά). Βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές μάχες», συνόψισαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ότι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν «στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, όπως έκαναν» και την προηγουμένη. Μονάδες του ισραηλινού στρατού μπήκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, προτού αποσυρθούν.

Οι μάχες ακολούθησαν την ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ πως εντατικοποίησε «με πολύ σημαντικό τρόπο» τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας και πως θα «επεκταθούν» οι χερσαίες επιχειρήσεις του.

Ο ΟΗΕ, που ζητεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, τόνισε πως φοβάται «χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών άνευ προηγουμένου» στην παλαιστινιακή περιοχή με έκταση 362 χιλιομέτρων που συνεχίζει να πολιορκείται και οι κάπου 2,4 εκατ. κάτοικοί της στερούνται τα πάντα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, όπως κατέγραψαν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, έφθασαν χθες σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφότου το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την επίθεσή του στην ισραηλινή επικράτεια με πάνω από 1.400 νεκρούς.

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στον θύλακα από το 2007. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν παρά μόνο σε τομείς όπου υπήρχε σήμα από κεραίες ισραηλινών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Η Χαμάς κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να «δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί», ενώ ταυτόχρονα δήλωσε «έτοιμη» να αποκρούσει την χερσαία εισβολή. Ακόμη, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανέφερε πως εκτοξεύθηκε «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

Χθες βράδυ, ο ουρανός στη Λωρίδα της Γάζας ήταν πορτοκαλοκόκκινος, λες και είχε πάρει φωτιά από τις εκρήξεις.

Σχετικά